Kepek Nasıl Geçer? (Evde Uygulanabilecek Yöntemler)

Dünyada en yaygın cilt sorunu diyebileceğimiz kepek, insanların %50’sinin ortak problemini oluşturuyor. Sebebi bilinmese de erkeklerde kadınlara göre daha sık görülüyor. Saç derisinde kaşıntı dışında çok bilinen bir rahatsızlığa sebep olmasa da sosyal olarak insanları son derece rahatsız ediyor.

Kepekli saçlar, saça bakımsız bir görüntü veriyor aslında öyle olmasa da kişinin saç temizliğine dikkat etmediği şeklinde de yorumlanıyor. Bu nedenle sorunu yaşayan kişinin sosyal ilişkilerini doğrudan etkiliyor.

Kepek, cilt pulu olarak adlandırılan beyaz ya da gri yapının saç derisi üzerinde oluşumunu şeklinde görülen bir cilt sorunudur. Kepeğin bulaşıcı olmaması ve ona sebep olan bir hastalığın belirtisi değilse önemli bir sağlık sorunu oluşturmaması iyi yanını oluşturuyor. Ancak, kozmetik açıdan rahatsızlık vermesi sebebiyle çözüm bulunması gereken bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

Kepeğin Belirtileri Nelerdir?

Omuzlara dökülen pulcuklar, kepeğin artmış ve tamamen ortaya çıkmış halini gösteriyor. Bu nedenle erkeklerde daha çok kepek görüldüğünün zannedildiği de söyleniyor.

Kepeğin omuzlara dökülmesi dışında saç derisinde kaşıntı, kızarıklık ve saç derisinde kuruma gibi üç önemli belirtisiyle karşılaşılıyor. Ancak ciltte çatlama, kanama ve kaşıntı bir arada görülüyorsa bu durumun kepek problemiyle sınırlı olmadığı dikkate alınarak bir cilt doktoruyla görüşmek gerekiyor.

Saçlarda Kepek Neden Oluşur?

Kepeğin ortaya çıkışında farklı faktörler rol oynasa da insanların saç derisinde bulunan bir mikrop, yine deride bulunan doğal yağlar ve kişinin cildinin müsaitlik durumu kepek oluşumu için ortamı hazırlıyor.

Aslında ölü hücreler her zaman cilt üzerinden atılıyor. Ancak, normal şartlarda bu hücreler, görebileceğimiz büyüklükte olmadığından dikkat çekmiyor. Saç derisi üzerinde oluşan kepek, bu ölü hücrelerin birleşiminden başka bir şey ifade etmiyor.

Vücut fonksiyonu açısından normal olmayan bu birleşmeye yani kepeklenmeye;

  • Stres,

  • B vitamin eksikliği,

  • Bazı cilt hastalıkları

  • Saç derisinde mantar oluşumu, sedef vb.),

  • Mevsim geçişleri,

  • Sabun veya şampuanlı saçın iyi durulanmaması,

  • Saç boyaları,

  • Çok sık ya da çok az yıkama,

  • Soğuk hava sebep olabiliyor.

Bu faktörlere bağlı olarak başlayan kepek sorunu, faktörlerin ortadan kalkmasıyla kendiliğinden kaybolabileceği gibi bazı durumlarda kalıcı bir problem haline dönüşerek tedavi ihtiyacı doğurabiliyor.

Kepek Saç Dökülmesine Sebep Olur mu?

Kepeğin kendi başına saç dökülmesine sebep olduğuna dair bir veri bulunmuyor. Ancak, kepeğin nedenleri dikkate alındığında kepek sorunu yaşayan insanlarda saç dökülmesi olmasının da normal karşılanması gerekiyor.

Özellikle cilt hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkan bir kepek sorunu varsa kaşıntının da etkisiyle saç dökülmesinde bir miktar artış olması doğal karşılanıyor. Sonuçta kepek saç dökülmesi için doğrudan bir sebep olmasa da dolaylı sonuçları itibarıyla dökülme sebebi olarak görülüyor.

Kepek Nasıl Giderilir?

Her sağlık problemi gibi kepeğe sebep olan faktörlerden öncelikle uzak durmak, kepeğin oluşumunu oluşmuşsa bertaraf edilmesini sağlayabiliyor.

Ancak, saçta kepeklenme başlamışsa genellikle kendiliğinden de ortadan kalkmıyor. Kepek, deride mantardan kaynaklanması durumunda bu maksatla üretilmiş şampuanların kullanılması gerekebiliyor. Salisilik asit, kömür katranı, çinko ve ketekonazol içeren şampuanlar bu sınıfa giriyor.

Ancak, bu maksatla üretilen şampuanların kullanımında kullanma talimatına dikkat edilmesi gerekiyor. Genellikle sürekli kullanılmayan bu tür şampuanlar kullanımı tamamen kesildiğinde kepeğin tekrar oluşumu yaygın olarak görülüyor. Bu nedenle kullanımı tüm bırakmak yerine seyrekleştirme genellikle problemi önlüyor.

Kepeğe karşı etkili birçok doğal yöntem de bulunuyor. Kepeğin nedenine göre başarı oranı değişen doğal yöntemlerden en çok tavsiye edilenler arasında; elma sirkesi, karbonat ve aloevera bulunuyor.

Yorum yapın